De volgende pleisterplaats is het Waterberg plateau, richting zuid.
Dit is een Nationaal Park met een oppervlakte van meer dan 8000 hectare (50 x 16 kilometer). In het park zijn o.a. witte neushoorn, buffel, nijlpaard, en verschillende soorten antilopen te zien. Het plateau rijst zo'n 200 meter op in het verder redelijk vlakke land. Sinds 1972 biedt het een thuis aan diersoorten die min of meer bedreigd worden.
Verder zie je hier flora die je elders in Namibiƫ niet vindt bij zandstenen rotsen.
Het zachte zandsteen heeft in de loop der tijden veel water opgenomen dat op enkele plaatsen aan de onderkant van het plateau als een bron ontspringt.
Groepjes Nama en Herero hebben eeuwenlang met hun vee langs en over het plateau getrokken dat doorgang bood tussen de Kleine en Grote Waterberg. Vanaf 1873 verscheen de eerste Duitse zendingspost op het toneel. Een school, winkels en een kerk werden gebouwd.
De lokale Damara, Herero en Nama groepen maakten ook van de voorzieningen gebruikt. Dat ging goed totdat de lokale middenstand hen goederen ging leveren op krediet.
Toen zij vervolgens hun schulden niet meer konden aflossen, werd er beslag gelegd op het land.
Vooral bij de Herero leidde dit tot grote spanningen die in 1904 tot een veldslag leidde tussen de Duitsers en de Herero.
De 11e augustus van dat jaar zal voor de Herero's altijd een zwarte dag blijven: hun gevecht met de Duitsers om het plateau kon die dag niet beslecht worden
waarna zij de volgende ochtend besloten liever oostwaarts de woestijn in te trekken.
Velen van de Herero's zijn in de jaren erna van honger en dorst gestorven.
(klik op de foto's om ze te vergroten en F11 voor Full Screen - en weer terug)