Toen we vertrokken uit Lagos was het wat regenachtig. Dus de overalls aan. Later klaarde het toch op en bezochten we de uiterste punt van zuid-west Portugal (Sagres).
Op een paar kilometer van Kaap Sint-Vincent, de meest zuidwestelijke punt van Europa, ligt Sagres aan de rotsachtige kust van de westelijke Algarve. Het verleden van Sagres, oorspronkelijk een vissersplaatsje, staat bol van geschiedenis en heeft een hoog mystiekgehalte.
Het grootste erfgoed van de stad is de associatie met Hendrik de Zeevaarder, die er in de buurt woonde en die naar verluidt Sagres als locatie koos voor zijn legendarische zeevaartschool en als vertrekpunt voor de eerste karvelen (boten) voor de ontdekkingsreizen van de 15e eeuw.
De “ponta de Sagres” (het Sagrespunt), net buiten de stad, is een spectaculair voorgebergte dat bestaat uit kliffen die van 50 meter hoogte de zee indalen en die aan alle kanten worden gegeseld door de hoge golven. Het biedt een spectaculair uitzicht op de kustlijn en de grotten en holten die door de zee zijn uitgeslepen en dit is absoluut een historische bezienswaardigheid in de Algarve. Overblijfselen van een 18e-eeuws fort, dat het oorspronkelijke 15e-eeuwse fort van Hendrik de Zeevaarder verving dat naar verluidt werd vernietigd door Sir Francis Drake na zijn aanval op Cadiz, sieren de ene kant van het voorgebergte en bieden toegang middels een imposante boog. De 16e-eeuwse Onze Lieve Vrouwe van Genadekerk, verrezen op de plek van een kapel die ooit werd gebouwd door Hendrik de Zeevaarder, en het beroemde 43 meter brede windkompas en de toren wijzen op het historische belang van deze locatie. Het werd tijd de reis voort te zetten. We gaan naar het noorden en stoppen even in Aljezur om de bijzondere beelden te bekijken en dan in Monchique, een schilderachtig plaatsje. |