PopUp MP3 Player (New Window)

19-8 Buffalo - Renate

vorige route met 3D foto's volgende

Om 11.00 hebben we een afspraak bij Renate Neeman, maar zijn wat te vroeg. Nog even langs McDonalds voor het internet en wat koffie.
Renate is helemaal blij met ons bezoek. Ze ging meteen koffie zetten en had de lunch klaar staan. De gesprekken gingen natuurlijk over haar ervaringen in de oorlog en over Maartje. Zij heeft een bijzonder plekje in haar hart.

Niet Renate, maar haar ouders hebben in 1944-45 in het studentenhuis aan de Reguliersgracht 32 ondergedoken gezeten met nog 10 andere joden. Een gevelsteen uit december 1945 getuigt daarvan.

Renate zat als 17-19 jarige ondergedoken bij verschillende families in Amersfoort, maar had wel contact met haar ouders. Ze wist dat zij in Amsterdam zaten, maar mocht niet weten waar. (er waren geen waarzeggers in de oorlog...;-)
Vriendin Sofia kwam ook nog even langs. Zij komt oorspronkelijk uit Amsterdam en heeft een vergelijkbare oorlogsgeschiedenis als Renate. Dat schept een band voor altijd.
In de middag werden wij uitgenodigd de Niagara watervallen te bezoeken. Renate (inmiddels 85) rijdt ons erheen. We parkeren aan de Amerikaanse zijde, maar het beste uitzicht is aan de Canadese zijde. Daarvoor liepen wij de brug over en verder langs de watervallen. Prachtig uitzicht, maar ik was pas tevreden als we de regenboog zouden zien...
Eenmaal back home was het te laat om een camping te zoeken, maar Renate bood ons aan te blijven logeren. Ik denk dat we haar daar zelfs een plezier mee deden. En zo praatten we gewoon verder en kon ik nog even aan het internet.