PopUp MP3 Player (New Window)

4-9 3D van Black Hills naar Casper

vorige route met 2D foto's volgende

Aukje gaat vandaag eerst eens de handleiding van haar nieuwe camera lezen. Dit vernuftig ding en zij begrijpen elkaar niet. Pas als deze communicatie enigszins is hersteld gaan we rijden.
Van Black Hills National Forest naar het Yellowstone National Park gaat niet in één dag. Eerst maken we een koffiestop in Custer, een klein plaatsje bij een kruispunt van wegen. Ik maak nog even een foto van de vier presidenten, het alternatief voor wat we gisteren gemist hadden.

Hier in de buurt is een ander megalomaan beeldhouwproject gaande: het Crazy Horse Memorial.
Als reactie op de gigantische in de rotsen uitgehouwen hoofden van de vier presidenten wilde Crazy

Horse, leider van de Lakota Indianen, een aan de Indianen gewijd beeldhouwwerk maken dat het Nationale Monument van Mount Rushmore zal overtreffen.

“My lands are where my dead lie buried” is zijn thema. Het zal een beeld worden van een Indiaan te paard met uitgestrekte arm: 169 m hoog en 192 m lang. Het werk is in 1948 begonnen en er is vooral een grote toeristische attractie van gemaakt.
Ik moet even denken aan het eveneens megalomane beeld van Stalin dat in Praag gestaan heeft, maar na zo’n 7 jaar in 1962 met de grond gelijk gemaakt is.
Hebben die beelden een houdbaarheidsdatum, afhankelijk van veranderende inzichten?
We rijden door een prachtig heuvelachtig gebied van de Black Hills, maar dat “black” lijkt te slaan op door brand verwoeste delen. Bovendien zijn door de langdurige droogte hele hellingen bedekt met dode dennebomen.
Na dit “Forest” komt er weer een grote verlaten vlakte. Daar wil Aukje wel het stuur overnemen. Hier kan geen Blind Horse enige schade aanbrengen. Toch is het een mooi glooiend landschap, hoewel het volledig verdroogd is.

We houden het in Casper voor gezien en zoeken een Starbucks om de site bij te werken en te mailen.