PopUp MP3 Player (New Window)

8-4 Guadelupe

Vlakbij het zonnige Sevilla zag ik Europa’s eerste zonnetoren, de PS10 solar power tower. Die ziet er vanaf de snelweg uit als een toren die fel licht schijnt te geven. Maar het zonlicht wordt weerkaatst door spiegels naar deze toren. Hierin wordt water verwarmd zodanig dat er een stoomturbine op kan draaien die spanning opwekt.
Dit werkt tamelijk CO2-vrij (als je de aanleg en onderhoud vergeet). Maar je moet er wel de ruimte en zon voor hebben.

"Deze in 2007 geopende commerciële toren heeft een vermogen van 11MW. Dit vermogen wordt opgewekt met behulp van 624 heliostats van elk 120 m2. Opslag van warmte geschiedt middels tanks waarin stoom voor ongeveer een uur wordt opgeslagen.

{flv}p080412{/flv}

De investering van de toren meegerekend, is de stroom nog driemaal zo duur als ‘gewone stroom’. Maar waar ‘gewone’ stroom continu duurder wordt door de stijgende grondstofprijzen, stijgt de prijs stroom afkomstig uit de toren nauwelijks."
Aldus een handelaar in zonnepanelen, dat snap je wel.
Ik heb sinds mijn vertrek uit Faro steeds mooi weer gehad. Gisteren en vandaag alleen maar zon, maar wel wat frisjes af en toe. Maar lekker motorweer! De video laat nog een stukje zien van de route vanmiddag.
Gestopt in Guadelupe in de provincie Cáceres, een klein stadje, maar met een giga klooster.
Dit koninklijk klooster van Santa Maria de Guadalupe is opgenomen in 1933 op de Unesco lijst van het werelderfgoed. Het klooster is gebouwd in een mengeling van stijlen zoals: de gotiek, de Mohamedaanse stijl, de renaissance, de barok en de neoklassiek en dit gebeurde vanaf de XIIIde tot de XVIIIde eeuw.
Nu even rust, want ik mag hier pas vanaf 21.00 uur eten.