PopUp MP3 Player (New Window)

10-4 Jaca

Vandaag weer verder naar het noorden.
Ik ben er nog niet achter wat het Casa Diocesana Pio XII nou precies is. Met google kom ik niet verder dan dat het een een hostel is. Maar het is een gebouw van het bisdom en er zitten wat oud-geestelijken, een soort Bronbeek dus. Niemand spreekt daar iets anders dan Spaans. Ik was de enige gast. De receptioniste, een non-type, moest op de computer een formulier invullen met mijn gegevens.

Mijn paspoort was niet duidelijk voor haar. “Olanda, Olanda, wel eens van gehoord”. In haar pull-down menuutje van landen kwam Olanda niet voor. Ze koos voor “Overige landen”.

{flv}p100412{/flv}

Ze had een wereldkaart van de printer geplukt en vroeg mij aan te geven waar Olanda ligt. Espania had ze gevonden, ze had overal gekeken, ook in Azië en Noord- en Zuid- Amerika, maar geen Olanda. Op de wereldkaart is Nederland zo klein dat er geen ruimte is voor de naam. Maar in de Noordzee stond toch Hol. en Bel. geschreven. De non was tevreden met mijn aanwijzingen. Aardrijkskunde was wellicht veel te werelds.
Vanmorgen ontbeten in de eetzaal. Er was gedekt voor zo’n 12 bewoners die een vaste plek hebben. Ik wilde ergens gaan zitten waar een kopje stond, maar begreep al gauw dat dat tot herrie zou leiden. Een keukendame wees me een plek aan en zette daar de plakjes stokbrood neer, een pakje boter en een pakje jam. Ik kreeg zelfs een kop thee. Dat was het ontbijt. De andere ontbijters waren zeer op leeftijd maar geen woord mee te wisselen. Net of je in een film zit.
Em dan weer op de pedalen. Het zou gaan regenen. Mooie tocht gemaakt, prachtige landschappen. Bij de Rio Gallego vond ik een ingestorte brug: de Puente viejo de Murillo de Gallego. In de middag trokken de wolken zich boven mij samen en begonnen de buien.
In Jaca, aan de voet van de Pyreneeën een hotel gezocht om voorlopig droog te blijven. Er staan middeleeuwsemuren en torens rondom een 11e eeuwse Romaanse kathedraal. De citadel, een fortificatie dateert uit de late 16e eeuw is de thuisbasis van een kolonie Rotsmussen (met een "s").