PopUp MP3 Player (New Window)

18-3 Santiago de Compostella

Vandaag begon wel goed. De track (zie bijlage- opent wanneer je Google-earth hebt geïnstalleerd) volgt zo goed mogelijk de wandelroute.
Dat betekent dat je snel tussen de verschillende plaatsjes gaat, maar daar dan moet afslaan om dat te bereiken.
Die plaatsjes hebben allemaal dezelfde sfeer: klein, verlaten, vervallen, een grote kerk of kapel, meestal wel een hostel en soms een klein winkeltje voor wat levensmiddelen.

Eigenlijk is dit steeds eenzelfde ommetje. Die plaatsjes lijken op elkaar.
Soms rijd je langs het aangelegde pad voor de wandelaars/pelgrims. Regelmatig zie je er een of een paar lopen.

In de middag begon te regenen en te stormen, het werd kouder en het ging nog onweren ook. Ik besloot de plaatsjes links en rechts te laten liggen en de snelste weg naar Santiago de Compostella te volgen.
Onderweg nog even gestopt om mijn regenpak uit de koffer te halen. Ik had droog weer verwacht... Nou ja, pelgrims vragen om moeilijkheden, die krijgen ze dan ook.
Omstreeks 19.00 uur was ik bij de Tourist office die net ging sluiten. De vriendelijk dame (Tourist officer?) wees mij toch nog wat duurdere en goedkope hotels.
Eenmaal weer buiten werd ik aangesproken door een mannetje dat een kamer aanbood. Prima plek in het centrum voor € 20 per nacht. Het is een soort appartementje met een keukentje en een zithoek, badkamer en twee slaapkamers.
Ik wilde hier twee nachten blijven. Even rust. De motor kon ik in een halletje van een ander pand van hem zetten.
Op die andere slaapkamer zat volgens het mannetje, de eigenaar, een “aardige meneer”. Dat bleek een man uit Zuid Afrika te zijn die de route naar Santiago vanuit Portugal (Oporto) heeft gelopen. Is aanzienlijk korter (270 km) dan vanuit Roncevalles (760 km), 25 km per dag met bagage.
Pelgrims kunnen de moeilijkheidsgraad dus gewoon kiezen ...