PopUp MP3 Player (New Window)

Hundertwasser 2006

In de zomer van 2006 zijn heb ik met Maartje en Annick een tocht gemaakt langs verschillende gebouwen van Hundertwasser.
Friedensreich Hundertwasser, geboren als Friedrich Stowasser, was een Oostenrijks kunstenaar en architect. Hij stond vooral bekend om de door hem ontworpen, kleurrijke gebouwen en was voorvechter van een mens- en milieuvriendelijke bouwwijze. Kenmerkend voor Hundertwassers architectuur is het vrijwel ontbreken van rechte lijnen.
Ook het materiaalgebruik is opvallend: veel keramiek in harde kleuren. Vaak maakt een toren(tje), met

daarbovenop een ui-vorm, deel uit van de door hem ontworpen gebouwen.
Daarnaast groeien in zijn ontwerpen planten uit de gevel en op het dak. In zijn werk zijn invloeden van Antoni Gaudí en Jugendstil terug te vinden.
Vanuit Hundertwassers architectuurfilosofie was een huis de derde huid, naast de menselijke huid en de kledij, respectievelijk eerste en tweede huid.

Enkele van de praktische ideeën van Hundertwasser waren:

  • De boomhuurder: een vanuit een binnenbalkon naar buiten groeiende boom die in de zomer schaduw geeft en de lucht zuivert, en in de winter het licht gewoon doorlaat.
  • Zuivering van het afvalwater van een gebouw door bakken met waterzuiverende planten die aan de gevel hangen.
  • Het vensterrecht: het recht van huurders om dat deel van de gevel, dat ze uit het raam leunend kunnen bereiken, naar eigen smaak te veranderen.
  • De oogsnede: halfondergrondse gebouwen die eruitzien alsof het aardoppervlak een biljartlaken is waarin een snede is gemaakt en dan aan één zijde is opgetild.
    De zichtbare gevel is oogvormig. Hundertwasser heeft dit idee toegepast bij zijn ontwerp van het kuuroord Bad Blumau.

Wij bezochten een appartementencomplex in Darmstadt, een café in Köflach, vlakbij de St. Barbarakerk te Bärbach (1988) en Het Haus der Künstler in Wenen (niks van Hundertwasser).
Ook gaan we naar het Hundertwasserhuis aldaar, de Afvalverbrandings-stadsverwarmingscentrale Spittelau en het Majolicahuis.

Dan vervolgen wij onze reis door TsjechIë: Třebíč, Mor. Krumlov, Hradec Králové, Praha en tenslotte via het Junkerhaus in Lemgo naar huis.


Bekijk het maar met mijn blogprogramma : MotorRoute 2006