PopUp MP3 Player (New Window)

Hervatting terugreis

Dinsdag 15 augustus. We gaan weer naar de Verksted in Narvik maar het wiel is er nog niet. Lars gaat het halen en zet het in de motor, ketting spannen en klaar! En eindelijk om 12:00 uur kunnen we samen verder naar het zuiden rijden.
Annick nog even wennen met haar linker pootje maar het gaat goed. Omdat we laat vertrokken ziijn halen we Bodø niet maar blijven steken in Fauske. We vinden een camping. Woensdag zetten we de reis voort. Het is gaan regenen en de glooiende hoogvlakte is totaal verlaten.

Geen tekenen van menselijk leven. Onherbergzaam, leeg en nat. Dan is er een tankstation. We

ontmoeten daar een Italiaan die bijzondere belangstelling heeft voor mijn BMW. Hij heeft er ook zo een en vertelt hoe een koppeling van zijn aandrijfas was gebroken en die gemaakt probeerde te krijgen.

Duurt 3 weken bij BMW in Bodø. Die tijd heeft hij niet. Hij liet een vriendje een nieuwe as opsturen (duurt een week) en ging die maar zelf monteren, in de open lucht. Jawel het kan nog erger. En aan Bodø hebben we niets gemist.
En dan weer verder. Opeens zien we het gebouw dat hier de poolcirkel markeert. Even stoppen dus. Ook onze Italiaan arriveert. Binnen even droog en dan weer op de pedalen in de regen. Mosjoen was het plan, maar omdat we morgen in Trondheim wat tijd willen hebben gaan we nog even verder.
We stoppen bij de eerste-de-slechtste (we waren het zat en wilden niet verder zoeken) Hytte op een stukje land tegenover een boerderij in de buurt van het gehucht Namsskogan. Annick gaat aan het werk om alle natte kleren te drogen boven een elektrisch kacheltje.
Donderdag blijkt een mooie dag. We rijden door een prachtig zonnig landschap naar Trondheim. Ongeveer 100 km daarvoor wordt het steeds drukker. We beseffen dat we vanaf nu de rustige wegen kunnen vergeten. We willen wel weer eens een hotel, maar dat blijkt in Trondheim niet te lukken, vol en te duur. Verderop langs de E6 vinden we een acceptabel alternatief.
In de korte tijd die we hebben bekijken in Trondheim (de voormalige hoofdstad van Noorwegen) bekijken we de houten pakhuizen langs de rivier de Nidar. Deze zijn op palen in het water gebouwd.

Nu zijn er appartementen in gemaakt. Ook de oude brug (Gamle Bybruen) is daar een interessant ding.
De beroemdste bezienswaardigheid is de Nidarosdom, de grootste kathedraal van Noorwegen. Verschillende koningen werden hier gekroond.
Het stadsbeeld is heel levendig en je ziet veel jonge mensen, veelal studenten. Tijdens ons bezoek was er een kenningsmakingsdag voor nieuwe studenten. Op verschillende plekken in de stad zag je groepjes die opdrachten moesten uitvoeren.
Vrijdag vertrokken we richting Oslo. We kozen de kortste route (weg 3), weinig plaatsjes, weinig verkeer en weer door een prachtig gebied. Beetje regen. We eindigen vandaag in Elverum, 140 km voor Oslo. Morgen een eitje dus.
Dat viel een beetje tegen. Regen viel urenlang met bakken uit de lucht, maar om 12 uur werd het droog en in Oslo was het zelfs zonnig. We konden even kijken bij een soort festival dat gaande was. En overal die terrasverwarming die nodeloos de lucht verwarmt...
We waren natuurlijk op tijd voor de ferry naar Frederikshavn.
Vanaf de veerboot nog even kijken naar Oslo en de gelijknamige fjord. Dag Noorwegen
Zondag en maandag de laatste etappe naar huis.

> VOLGENDE