PopUp MP3 Player (New Window)

tot Rovaniemi

Op vrijdag 21 juli zijn we uit Arnhem vertrokken naar Rostock. Daar hadden we de ferry naar Trelleborg geboekt. We moesten dan wel omstreeks 21:00 aan de kade zijn.
Dat ging ruimschoots lukken.
We konden nog wat passagieren in Wernemünde alwaar ik vorig jaar met Aukje was. Leuk plaatsje maar zeer toeristisch.

Na een prima diner naar de kade om in te checken. Er stond één rij en daar stonden wij dan verkeerd. Via een ander loket konden we snel de boot oprijden en de motoren vastsjorren.

Vertrek om 23:00 uur en om 06:00 uur moesten we het schip verlaten. Korte nacht dus.
Maar we werden hartelijk ontvangen door Inger en Willy. Stonden voor het raam op ons te wachten.
Willy nog steeds met klokken in de weer en helpt anderen als dat nodig is. Maar hij is ook al 80 jaar.

Inger is ook nog de tornado die alles doet om het je naar de zin te maken.
Zondag weer afscheid genomen en op weg naar Stockholm. Weer naar een ferry, nu naar Turku.
Goed dat ik m'n gps-je had want het was toch een zoekplaatje om bij de juiste terminal te komen.
Dimaal vertrek om 23:00 uur en aankomst om 06:00 uur. We hadden ons niet gerealiseerd dat er een uur tijdsverschil is dus moesten we ons haasten voor het ontbijt en om op tijn bij de motor te zijn. Gelukt en weer op de pedalen, nu naar Helsinki. Korte trip dus.
Rest van de dag Helsinki bekeken: de Domkerk op het Senaatplein met een groot standbeeld, een overdekte markt, een wandeling langs bijzondere gevels en tenslotte een bezoek aan de rotskerk (Temppeliaukio-kerk) waar toevallig een orkest aan het oefenen was voor een optreden die avond. Bleken musici te zijn uit Michigan die daar waren i.v.m. een 100-jarige jumelage met Helsinki. Van Jasper kregen we een tip voor een aardig restaurantje aan de haven. Zeker een prima tent: Nokka.
Na Helsinki op dinsdag door naar Kuopio. We zouden door een groot merengebied rijden, maar vanaf de weg was daar weinig van te zien. Bossen, bossen en nog eens zoiets. Hoewel de eerste helft van

de dag droog was, zijn we in de middag overvallen door regen. Druipend meldden we ons in het hotel. Gelukkig hadden ze een droge garage waar we de motoreen in kwijt konden. En ook wij droogden gewoon weer op.
Woensdag naar Rovaniemi, de hoofdstad van Fins Lapland. Daar zullen we een dag rust nemen. We zijn met wat zware bewolking vertrokken, maar het werd steeds zonniger en warmer. In Rovaniemi was het echt warm. En dat bleef zo'n twee dagen.
Onderweg toch wat meren gezien, maar ook wat langzaam draaiende windmolens. Van dat ambtelijke type denk ik en waarbij de bazen er niet de wind onder hebben...
We hebben hier naar de poolcirkel gezocht. Die bleek verstopt tussen een aantal huisjes, restaurants, bars en andere toeristische ongein.
In het Arktikum is een permanente expositie over Lapland en de cultuur van de Lappen.
Donderdag tegen de avond vielen er wat plensbuien, maar daarna was het weer droog.

> VOLGENDE