PopUp MP3 Player (New Window)

Motor 2008-Marokko

In het voorjaar van 2008 ben ik met Peter Koburg op weg gegaan voor een 3-weekse trip naar Marokko.
We reden in 4 dagen naar Algeciras aan de zuidkust van Spanje om aldaar over te steken naar Ceuta, een Spaanse enclave. Eenmaal de streng bewaakte grens met Marokko over, ben je in een volkomen ander land en andere cultuur.
Ons doel was uiteindelijk in de woestijn terecht te komen. Peter had beelden van de Dakarrally op z'n netvlies staan en wilde die omgeving wel eens van nabij bezien.

De eerste dagen was het toch een beetje doorrijden. We volgden de kortste route naar de veerboot. In Frankrijk reden we de snelweg want dat land kennen we een beetje. We overnachtten in Blois en in Bayonne.
In Spanje namen we secundaire wegen en vonden een hotel bij Aranjuez (iets zuid van Madrid) en in Algeciras. De 5e dag volgde de oversteek.
De eerste grote plaats was meteen een bezienswaardigheid: Tétouan. Een vent op een brommer kwam bij ons rijden en bood aan onze gids te zijn. Daar gingen we maar op in.
Vervolgens naar Chefchaouen, een heel fraai plaatsje met een gezellig plein. Alles is er zo'n beetje blauw geschilderd.
De zesde dag naar Taza. Mooie route langs hellingen van het Rifgebergte. Onderweg bij Ketama probeerden sommigen ons te doen stoppen om kif te verkopen.
De volgende dag naar Fes. Ook een mooie stad met een drukke Medina. Bij ons hotel ontmoetten we Mike, een Amerikaan die een jaar vrijaf genomen had om een rondje Afrika te doen op zijn motor.
De negende dag eindigde in Erfoud. Daar stonden we aan het begin van de Sahara. Daar gingen we dag 10 wat rondrijden. Geweldig. Je moet er geweest zijn ...
Op dag 11 dachten we bij Tinerhir de Todra kloof in te rijden en over de bergen door te steken naar de westelijker gelegen Dades vallei. Dat viel tegen. We moeten halverwege terugkeren omdat de geplande route onbegaanbaar was.
Maar dan is er dag 12. Nieuwe kansen. We gingen naar Ouarzazate. Op zoek naar een overnachringsplek vonden we een bord "Bikershome". Dit bleek een plek te zijn waar je onder begeleiding van
Peter Buitelaar off-road trips kunt maken. Leuke ontmoeting. We hebben hem later nog een paar keer ontmoet en zijn Marokkaanse vrouw Zineb.
Op dag 13 slaan we linksaf en gaan naar Zagora. Schitterende weg door de Draa vallei. Ook hier sta je weer voor de Sahara.
Dan weer terug door deze vallei en door naar Marrakech. Onderweg bij Ouarzazate een filmstudio bezocht en nog even bij Aït Ben Haddou, een middeleeuwse vestingstad, langs gegaan.
Het volgende reisdoel was Meknès, een van de Koningssteden. Daar ook Volubilis bezocht, een overblijfsen van de Romeinen.
Nog één overnachting in Marokko: Asilah aan de kust. Aardig klein plaatsje.In een restaurantje konden we zelfs een biertje krijgen, maar wel uit een mok drinken ...
Hierna gaan we terug naar Ceuta voor de boot naar Algeciras.
En dan weer terug naar huis via dezelfde route als heen. We hielden van deze reis ook een weblog bij: Weblog motortrip Marokko 2008.