PopUp MP3 Player (New Window)

29 april

We beginnen vandaag met een bezoek aan de overblijfselen van de archeologische site Perge.
Perge was een oude Griekse stad in Pamphylië, zo'n 15 kilometer ten oosten van het huidige Antalya. Perge was een van de grootste en rijkste steden uit de Oudheid en werd vooral geroemd voor haar tempel van Artemis. De stad bracht meerdere wetenschappers en filosofen voort waaronder Apollonius van Perga.
Vanaf de 12e eeuw voor Christus werd het gebied gekoloniseerd door Grieken.
Perge werd zo'n 1000 jaar voor Christus gesticht, ongeveer 20 kilometer van de kust.

Een rivier verbond de stad met de zee, zodat de stad als handelscentrum tot bloei kwam. In 546 v. Chr. werd de stad ingenomen door de Perzen. Pas twee eeuwen later verdreef Alexander de Grote de Perzen definitief uit westelijk Anatolië. Onder Romeins bestuur nam de stad verder in belang toe, de meeste huidige restanten stammen dan ook uit deze periode.
Perge werd in de 1e eeuw bezocht door de apostel Paulus. Vanaf de 3e eeuw werd de stad een belangrijke christelijke plaats.
Gedurende de 6e en 7e eeuw raakte de stad in verval, en in de 8e eeuw was hij volledig verlaten.
Perge is tegenwoordig, als een van de best bewaarde steden van Pamphylië, een belangrijke historische attractie van de provincie Antalya

Vervolgens zijn we naar het Romeinse theater Aspendos gegaan. Dit is een van de best bewaarde Romeinse theaters ter wereld.

We sluiten de dag af met een boottocht met een nep-oud houten schip.
En tenslotte nog een kort bezoek aan een nabijgelegen moskee.
We overnachten in een hotel nabij Antalya.