PopUp MP3 Player (New Window)

Olukonda

Olukonda Monument & Museum

De geschiedenis van Olukonda, niet ver van de grens met Angola, gaat terug naar 1871 toen de Finse zendeling Martti Rautanen daar kwam. Hij kreeg de bijnaam "Nakambale" van de lokale bevolking in Ovamboland, hetgeen betekent "de man met de hoed".
Hij trouwde in 1872 met Frieda Kleinschmidt , een dochter van de Duitse zendeling Franz Heinrich Kleinschmidt.
Zij kregen negen kinderen waarvan er vijf jong overleden door malaria.

Rautanen diende de lokale gemeenschap met overtuiging en vertaalde bijvoorbeeld de Bijbel in de lokale Ndonga taal. Dit was tevens zijn studiemateriaal om de bevolking lezen en schrijven te leren.
Ook vertaalde hij liederen en schreef gedichten die ook als basis voor nieuwe liederen dienden in Ovamboland. Daarbij speelde hij trompet.
Hij bouwde de eerste kerk in 1889. Dat staat er samen met zijn huis nog steeds.
Frieda leerde de vrouwen handwerken en naaien.
Martti overleed in 1926 en is begraven op het lokale kerkhof samen met zijn familie en veel koninklijke personen die daar in de loop der jaren een rustplaats gevonden hebben.
Dit gebied is in 1992 uitgeroepen tot nationaal monument. In dit jaar werd het ook gerenoveerd met hulp van de Finse regering. Het monument staat in een prachtig landschap met makalani palmbomen en traditionele boerderijen aan een onverharde weg ongeveer 13km van Ondangwa.
De huidige koning van Ondonga, Immanuel Kauluma Elifas, woont niet ver van Olukonda en is een supporter van het museum.